Verhuuropbrengsten in Box3!

Leave a comment Standaard
Interessante slag tussen de Belastingdienst en een stenenschuiver over of het verhuren van zo’n honderd studentenkamers nou werken is, of vermogensbeheer. De Hoge Raad besliste de slag in het voordeel van de kamerverhuurder.

Een ‘voormalig metselaar’ die in de loop der jaren een aardige vastgoedportefeuille van 23 panden verzamelde, met daarin zo’n 90 a 100 studentenkamers, schaarde op zijn aangifte de opbrengsten in box 3, inkomen uit sparen en beleggen. Daarop wordt 1,2% belasting geheven, anders dan over inkomen uit werk (box 1), waar het kan oplopen tot 50%. De metselaar stelde dat het uitbaten van de studentenkamers vermogensbeheer is, maar volgens de fiscus runt de metselaar een bedrijf, en zijn de huuropbrengsten dus winst uit onderneming dan wel inkomen uit overige werkzaamheden, box 1 dus.

Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden kon de inspecteur niet hard maken dat hier echt een bedrijf werd gerund. De metselaar was ook zo slim geweest een deel van de werkzaamheden als huurcontracten opstellen, innen van huur en administratie uit te besteden. Verstandig want dat heeft zichzelf terugverdiend dus. (Werken wordt gestraft in dit land!)

Een grote kamerverhuurder uit Groningen, niet deze metselaar, reageert tegenover Quote verheugd. ‘Ik zit gelukkig ook in box 3, en hou mezelf streng aan de eisen die daarvoor gelden. Die eisen zijn nogal vaag trouwens, ik vind het zeer moeilijk te begrijpen regels. Terwijl de consequenties van een eventuele afkeuring vaak direct over een flink aantal jaren gaan.’

Artikel Quotenet.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s